RSS

Δυσλειτουργία Στοματογναθικού Συστήματος

Πε, Σεπ 20, 2012

1. Παθήσεις

Το στοματογναθικό σύστημα αποτελείται από τα δόντια, τα οστά των γνάθων, τους μύες και τους ιστούς που τα περιβάλλουν. Το στοματογναθικό σύστημα κάτω από το νευρομυϊκό συντονισμό επιτελεί πολλές λειτουργίες όπως τη μάσηση, την ομιλία, την κατάποση, κα. Πολλές φορές όμως λειτουργεί έξω και πέρα από τα λειτουργικά του όρια, παρα-λειτουργεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε τη δυσλειτουργία του στοματογναθικού συστήματος.

Όταν το στοματογναθικό σύστημα λειτουργεί πέρα από τα φυσιολογικά του όρια, κάποιο ή κάποια σημεία του συστήματος θα φθαρούν περισσότερο και θα εκδηλώσουν βλάβη. Ανάλογα με το μέρος του στοματογναθικού που έχει την κύρια βλάβη έχουμε και τις ανάλογες εκδηλώσεις. Έτσι π.χ.:

*      Σε φθορά των δοντιών έχουμε έντονη αποτριβή τους, ελάττωση του ύψους τους και επιπέδωσή τους

*      Σε φθορά του περιοδοντίου (των ιστών που στηρίζουν τα δόντια) παρουσιάζεται κινητικότητα των δοντιών, αιμορραγία και ευαισθησία από τα ούλα

*      Σε βλάβη των μυών παρουσιάζονται κόπωση και πόνος των μυών, πονοκεφάλοι, δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος

*      Σε βλάβη των κροταφογναθικών διαρθρώσεων (η άρθρωση λίγο μπροστά από το αυτί) μπορεί να παρουσιαστεί πόνος και ήχοι από την άρθρωση, δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος κλπ.

Πολλές φορές, βλάβες μπορεί να υπάρχουν σε περισσότερα από ένα σημεία, οπότε και τα συμπτώματα θα είναι ανάλογα.

Η αιτιολογία της δυσλειτουργίας δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

*      Στρες

*      Σύγκλειση δοντιών (πως κλείνουν τα δόντια μας)

*      Φύλο

*      Ηλικία

*      Τραύμα στο πρόσωπο

*      Οδοντιατρικές εργασίες

*      Στάση κεφαλής κατά τον ύπνο

Πώς μπορώ να καταλάβω αν κάνω βρυγμό;

Αν είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας τότε μπορούμε να καταλάβουμε αν τρίζουμε ή σφίγγουμε τα δόντια μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δόντια πρέπει να ακουμπάνε μόνο όταν μασάμε ή καταπίνουμε (συνολικός χρόνος είναι 17 λεπτά την ημέρα). Οποιαδήποτε άλλη επαφή των δοντιών δεν χρειάζεται και ασκεί επιπλέον φόρτιση στο στοματογναθικό σύστημα, ιδίως αν είναι παρατεταμένη.

Αν είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας, δυστυχώς εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να το καταλάβουμε γιατί κοιμόμαστε. Σε περίπτωση που τρίζουμε τα δόντια, μπορεί να ακούσει τον ήχο κάποιος που κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο. Όταν όμως σφίγγουμε τα δόντια μας αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε δυστυχώς μόνο το άλλο πρωί από τα συμπτώματα που πιθανόν να έχουμε.

Τι μπορώ να κάνω για να το θεραπεύσω;

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ηρεμήσετε και να αποβάλλετε όσο περισσότερο μπορείτε το άγχος από τη ζωή σας. Επειδή όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο, υπάρχουν διάφορα θεραπευτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να περιορίσουμε το πρόβλημα (δυστυχώς το να πούμε ότι θα το θεραπεύσουμε τελείως είναι συχνά αδύνατο) και την έκταση της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει.

Τα συνήθη θεραπευτικά μέσα είναι η κινησιοθεραπεία και διάφοροι τύποι νάρθηκα. Στην κινησιοθεραπεία διδάσκονται ορισμένες ασκήσεις ώστε να επαναφέρουμε τους μύες στην φυσιολογική τους λειτουργία και συντονισμό. Ο νάρθηκας είναι μια κατασκευή από πλαστικό η οποία εφαρμόζει με συγκεκριμένο τρόπο στα δόντια και βοηθάει στην ελάττωση της έντασης της παραλειτουργίας.

Αν αντιληφθείτε ότι έχετε κάποιο από τα συμπτώματα που προαναφέραμε (σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, παρατεταμένους πονοκέφαλους, ήχους από την άρθρωση, δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος, κ.α.) πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο. Ακόμα και ένα μικρό πρόβλημα μπορεί, αν αφεθεί, να δημιουργήσει προβλήματα που αργότερα θα είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθούν. Ο οδοντίατρος θα σας κατευθύνει ανάλογα για την κατάλληλη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσετε.

Εκτός απο τους νάρθηκες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του συνδρόμου στοματογναθικης διαρθρωσης, υπαρχουν και οι ναρθηκες  που χρησιμοποιουνται στον αθλητισμο.

 

Ο Απρίλιος του 2001 έχει χαρακτηριστεί από την Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία ως μήνας προστασίας του προσώπου . Η μικρή μας συμβολή στην ενημερωτική αυτή προσπάθεια είναι οι παρακάτω πληροφορίες για την προστασία της στοματικής περιοχής κατά τη διάρκεια των αθλημάτων.

Γιατί χρειάζεται προστασία το στόμα κατά την άθληση;

Όλο και περισσότερα άτομα, τόσο αγόρια όσο και κορίτσια, συμμετέχουν ενεργά σε σπορ φυσικής επαφής (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κλπ.). Η συμμετοχή σε τέτοια αθλήματα αυξάνει όμως και την πιθανότητα τραυματισμών στην στοματική χώρα. Έχει υπολογιστεί ότι το 90% των παιδιών σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα υποστούν κάποιο τραυματισμό στην ευρύτερη περιοχή του στόματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγονται τέτοιου είδους αθλήματα! Απλώς, πρέπει να παίρνουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα ώστε η συμμετοχή να μη συνοδεύεται από ανησυχία.

Τι προφυλάξεις μπορώ να πάρω για να αποφύγω τον τραυματισμό;

Η καλύτερη προφύλαξη είναι η κατασκευή ενός αθλητικού νάρθηκα. Ο αθλητικός νάρθηκας είναι μια κατασκευή από ακρυλικό που εφαρμόζει ανάμεσα στα πάνω και τα κάτω δόντια. Δρα ως ένα προστατευτικό κάλυμμα των δοντιών απέναντι σε χτυπήματα. Απορροφά μεγάλο μέρος της κρούσης, ενώ ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο βλάβης σε μεμονωμένα δόντια.

Τι είδους νάρθηκα να χρησιμοποιώ;

Οι αθλητικοί νάρθηκες είναι οδοντιατρικοί ή προκατασκευασμένοι. Οι προκατασκευασμένοι νάρθηκες του εμπορίου είναι συνήθως πιο φθηνοί, η εφαρμογή όμως και η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι πάντα η επιθυμητή. Οι οδοντιατρικοί νάρθηκες έχουν ιδανική εφαρμογή αφού φτιάχνονται ύστερα από αποτύπωμα των δοντιών, έχουν καλύτερη ποιότητα κατασκευής και εξασφαλίζουν την καλύτερη προστασία. Ακόμα και αυτοί όμως χρειάζονται επανέλεγχους, ώστε να διασφαλιστεί η ακριβής εφαρμογής τους σε περιπτώσεις φθοράς ή αλλαγής της θέσης των δοντιών όταν πρόκειται για παιδιά.

Συμπερασματικά λοιπόν, μπορούμε να προστατέψουμε τα δόντια από τραυματισμούς και να χαρούμε απερίσπαστα τα διάφορα αθλήματα. Όπως κάποιοι αθλητές δεν ξεχνούν τις επιγονατίδες ή τα κράνη, έτσι δεν πρέπει να ξεχνάμε τον οδοντιατρικό αθλητικό νάρθηκα.

Διαβάστηκε 1194 φορές !

This post was written by:

- who has written 14 posts on Οδοντιατρείο Τσικουδή.


Contact the author

Leave a Reply