RSS

Παιδί και οδοντιατρική πρόληψη

Πε, Σεπ 20, 2012

2. Πρόληψη

Πρόληψη στην Οδοντιατρική

Σκοπός της οδοντιατρικής πρόληψης είναι να εμποδιστεί η ανάπτυξη της τερηδόνας και ουλίτιδας.

Πώς επιτυγχάνεται η πρόληψη;

 

Επίδειξη και εκμάθηση σωστής φροντίδας του στόματος (βούρτσισμα, χρήση νήματος και φθοριούχου διαλύματος).

Ενημέρωση σχετικά με τη σωστή και υγιεινή διατροφή. Προληπτικές εργασίες στο στόμα (sealants, φθορίωση).

Έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που μπορεί να υπάρχουν στο στόμα (σφραγίσματα, προσωρινές στεφάνες σε δόντια με μεγάλη καταστροφή, διατήρηση κενού χώρου που δημιουργήθηκε από την πρόωρη απώλεια κάποιου νεογιλού δοντιού, αντιμετώπιση ορθοδοντικών προβλημάτων, βραχέων χαλινών).

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη έχει το φθόριο…

Τι προσφέρει το φθόριο;

Κάνει την αδαμαντίνη (σμάλτο) του δοντιού, πιο ανθεκτική και δυνατή.

Εμποδίζει τα μικρόβια να προσλάβουν τη ζάχαρη (γλυκόζη) και έτσι να παράγουν οξέα που είναι βλαβερά για τα δόντια.

Το φθόριο που βρίσκεται στο σάλιο δεν επιτρέπει στα οξέα των μικροβίων να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών.

Τρόποι λήψης φθορίου

Από το νερό και τις τροφές.

Φθοριούχος οδοντόπαστα.

Χρήση στοματικού φθοριούχου διαλύματος.

Λήψη φθοριούχων δισκίων.

Εφαρμογή φθοριούχου βερνικιού και gel στο ιατρείο.

Βούρτσισμα

 

Τα δοντάκια μας όταν πρωτοβγαίνουν στο στόμα είναι άσπρα, γερά και όμορφα. Τα δοντάκια όμως έχουν κάποιους εχθρούς που θέλουν να τα καταστρέψουν. Οι εχθροί αυτοί είναι τα μικρόβια, μικρά μικρά ζωύφια, τόσο μικρά που δεν φαίνονται με το μάτι πάρα μόνο με το μικροσκόπιο. Τα μικρόβια κάθονται πάνω στα δόντια και σχηματίζουν την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Η μικροβιακή πλάκα καταστρέφει τα δόντια, δημιουργώντας μικρές καφέ ή κίτρινες τρυπούλες.

Τα δοντάκια μας όμως δεν είναι αβοήθητα

απέναντι σε αυτούς τους ακούραστους εχθρούς. Ξέρουμε ποια είναι τα αδύνατα τους σημεία και τα χτυπάμε εκεί ώστε να μην καταστρέφουν τα δόντια:

 

Αδύνατα σημεία μικροβίων

Τι μπορούμε να κάνουμε για να χτυπήσουμε τα μικρόβια

Χρειάζονται τροφή (αγαπούν πάρα πολύ τη ζάχαρη, την κόκα κόλα και όλα τα γλυκά)

Περιορίζουμε τα γλυκά που τρώμε (ξέρω ότι είναι δύσκολο, σκέψου όμως πόσο γερά και όμορφα δοντάκια μπορείς να έχεις!)

Τους αρέσει να μένουν σε βρώμικα μέρη, εκεί μεγαλώνουν πιο γρήγορα

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα μετά το φαγητό (μεσημεριανό και βραδινό), για να τα διατηρούμε καθαρά

Μισούν το φθόριο

Χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα με φθόριο και στοματικό διάλυμα

Κρύβονται σε μέρη που δεν μπορεί να καθαρίσει η οδοντόβουρτσα (ανάμεσα στα δόντια)

Για τις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιούμε το οδοντικό νήμα, έτσι τα διώχνουμε από παντού!

Τους αρέσει να κατασκηνώνουν σε τρύπες που υπάρχουν στα δόντια γιατί εκεί δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα και το νήμα

Πηγαίνουμε τακτικά στον οδοντίατρο (2 φορές το χρόνο) ώστε να ελέγχει αν υπάρχουν τέτοιες τρύπες και να τις κλείνει πριν πάνε πολλά μικρόβια!

Όταν η άμυνά μας έχει πέσει, βρίσκουν την ευκαιρία να επιτεθούν

Φροντίζουμε να τρώμε σωστά και υγιεινά ώστε να είμαστε πάντα γεροί και δυνατοί!

 

Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε πολλά γλυκά και αναψυκτικά, πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας με φθοριούχο οδοντόκρεμα δυο φορές την ημέρα, να χρησιμοποιούμε το οδοντικό νήμα και να επισκεπτόμαστε τακτικά τον οδοντίατρό μας.

Ο οδοντίατρος είναι φίλος και σύμμαχός μας. Ελέγχει την κατάσταση των δοντιών μας και μας δίνει οδηγίες πώς να βουρτσίζουμε και να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τους εχθρούς των δοντιών μας.

Με όλα αυτά τα δοντάκια μας θα είναι γερά και όμορφα, κάνοντας το στόμα μας να λάμπει κάθε φορά που θα χαμογελάμε!

 

ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΑΣ ΔΟΝΤΑΚΙΑ

Όταν γεννιόμαστε δεν εχουμε δοντάκια στο στόμα μας. Αυτά πρωτοβγαίνουν ενώ είμαστε ακόμη μωρά. Εμείς είμαστε ακόμα πολύ μικροί για να το θυμόμαστε, αν ρωτήσετε όμως τη μαμά σας θα σας πει πόσο καλά το θυμάται (χαλούσαμε τον κόσμο από τις φωνές!).

Τα δοντάκια αυτά είναι τα πρώτα και ονομάζονται από τους οδοντιάτρους νεογιλά. Τα δοντάκια αυτά τα αλλάζουμε όταν μεγαλώσουμε.

Τα πρώτα δοντάκια που αλλάζουμε είναι τα μπροστινά, από την ηλικία των 6 χρονών. Τα τελευταία δοντάκια που αλλάζουμε είναι τα πίσω κατά την ηλικία των 12 χρόνων.

Όταν τα νεογιλά δοντάκια αρχίζουν να κουνάνε τότε είναι έτοιμα να φύγουν. Τότε μπορεί να ενοχλούν τη γλώσσα ή τα άλλα δόντια όταν μασάμε, ενώ τα ούλα μπορεί να είναι λίγο πρησμένα. Καλό είναι κατά τις μέρες που κουνάει το δοντάκι να μην τρώμε σκληρά φαγητά γιατί μπορεί να ενοχλήσει.

Μην ανησυχείτε όμως, όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Από τη στιγμή που θα φύγει το νεογιλό δόντι, όλα θα περάσουν σε μερικές μέρες. Μετά από λίγο καιρό το καινούριο δόντι εμφανίζεται κάτω από τα ούλα, έτοιμο να πάρει τη θέση     του.Τα δόντια αυτά λέγονται μόνιμα δόντια, γιατί είναι τα δόντια που θα μας συντροφεύουν σε όλη μας τη ζωή.

Γι΄ αυτό και πρέπει να τα προσέχουμε και να τα βουρτσίζουμε καθημερινά.

Ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος

 

*Τοποθετείστε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας δίπλα στα δόντια, έτσι ώστε η οδοντόβουρτσα να εφάπτεται των ούλων και οι ίνες να σχηματίζουν γωνία 45 μοιρών με το επίπεδο των δοντιών.

*Κινείστε την οδοντόβουρτσα με κατεύθυνση από τα ούλα   προς  την   κορυφή   των   δοντιών   για   να απομακρύνετε την πλάκα από την ουλοδοντική σχισμή.

*Κάντε ελαφρές κυκλικές κινήσεις. Προσέξτε η          οριζόντια κίνηση να μην έχει πλάτος μεγαλύτερο από ένα δόντι.           Αφού βουρτσίσετε ένα-ένα δόντι τις εξωτερικές  επιφάνειες  των δοντιών σε άνω και κάτω σιαγόνα, εφαρμόστε την ίδια τεχνική                                    και για τις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών.

*Για να καθαρίσετε ευκολότερα τις εσωτερικές επιφάνειες των εμπρός δοντιών, τοποθετήστε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας κάθετα και κάνετε μικρές απαλές κινήσεις επάνω-κάτω με το εμπρός τμήμα της κεφαλής της οδοντόβουρτσας.Βουρτσίστε τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών κάνοντας οριζόντιες κινήσεις.

*Μην ξεχνάτε να βουρτσίσετε τη γλώσσα σας για να απομακρύνετε τα βακτήρια και να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.

Να θυμάστε ότι ένα σωστό βούρτσισμα έχει διάρκεια περίπου 2 με 3 λεπτά.

Μετά το βούρτσισμα συμπληρώστε τη στοματική σας υγιεινή με τη χρήση οδοντικού νήματος, για τον καλύτερο καθαρισμό των μεσοδοντίων διαστημάτων.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

 

*      Είναι μεγάλο λάθος η άποψη ότι τα πρώτα δόντια αφού είναι προσωρινά ,δεν θέλουν φροντίδα. Είναι δόντια τα οποία χρειάζονται τακτική εξέταση και μερικές φορές θεραπεία.

*        Η πρόληψη είναι ο κύριος στόχος της φροντίδας των παιδικών δοντιών.

*        Η τερηδόνα αρχίζει να εμφανίζεται μόλις βγουν τα πρώτα δόντια του βρέφους και αυξάνεται όσο εμφανίζονται και νέα δόντια.

Για την πρόληψη της τερηδόνας ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες.

1.  Αμέσως μετά την ανατολή των πρώτων δοντιών και μέχρι να βγουν όλα τα πρώτα δόντια (αυτό συμβαίνει περίπου στα 2,5 χρόνια),μετά από κάθε γεύμα ,και κυρίως το βραδυνο ,τα δόντια πρέπει να καθαρίζονται από τους γονείς με βρεγμένο πανάκι η γάζα.

2.  Σε ηλικία 12 μηνών επισκεφθείτε για 1η φορά οδοντίατρο η αυτό κάντε το νωρίτερα εάν στα δόντια του βρέφους εμφανίζονται λευκωπές ζώνες (=αρχόμενη τερηδόνα).

3.  Σε ηλικία 3-5 ετών το παιδί θα πρέπει να αρχίσει να εξοικειώνεται με την οδοντόβουρτσα (αρχικά σαν παιχνίδι). Σε αυτή την ηλικία το πλύσιμο των δοντιών θα πρέπει  να γίνεται με την επίβλεψη των γονιών επειδή τα παιδιά αυτής της ηλικίας καταπίνουν το 35%  περίπου της οδοντόκρεμας.

4.  Μετά την ηλικία των 5 ετών το παιδί μπορεί να βουρτσίσει τα δόντια μόνο του.

5.  Το παιδί θα πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια του δυο φορές την ημέρα, και οπωσδήποτε κάθε βράδυ , για 2,5-3 λεπτά κάθε φορά.

6.  Το οδοντικό νήμα (βοήθα στο καλό καθάρισμα των πλάγιων επιφανειών των δοντιών) να χρησιμοποιείται μια φορά την ημέρα , μετά την ηλικία των 6 ετών.

7.  Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της τερηδόνας παίζει η σωστή διατροφή.

7,1.  Κατά την διάρκεια του ύπνου όσο είναι δυνατό ,το βρέφος να μην πίνει τίποτα (εκτός από νερό).

7,2.  Απαγορεύεται πάνω στην θηλή να αλείφονται ζαχαρούχες ουσίες(μέλι,ζάχαρη, κλπ).

7,3.  Απαγορεύεται να δίνεται η πιπίλα με μέλι η ζάχαρη.

7,4.  Όσο είναι δυνατόν κάντε τα γεύματα του βρέφους ,συντομότερα (μεγαλύτερες τρύπες στις θηλές).

7,5.  Μετά τον χρόνο (όσο είναι δυνατόν) σταματήστε την σίτιση με το μπουκάλι  (αρχίστε να   δίνεται γάλα με ποτήρι).

7,6.  Μέσα στον 1ο χρόνο ζωής = όχι ζάχαρη οποιασδήποτε μορφής στο παιδί (το βρέφος με τις τροφές του λαμβάνει όσους υδατάνθρακες χρειάζεται για την ανάπτυξη του. Η ζάχαρη προκαλεί μόνο προβλήματα).

7,7.  Η σωστή αγωγή αποφυγής των γλυκών γεύσεων θα πρέπει να είναι συνεχής σε όλη την παιδική ηλικία. Κάθε παιδί εθίζεται πολύ εύκολα στην ευχάριστη γλυκιά γεύση.

8.  Σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη της τερηδόνας είναι η χορήγηση φθορίου. Σε αυτό το θέμα ο οδοντίατρος σας ,θα σας καθοδηγήσει για τον καλύτερο τρόπο φθορίωσης,    ανάλογα με την  ηλικία του παιδιού, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε φθόριο του νερού της  περιοχής σας, ανάλογα με την οδοντόκρεμα που χρησιμοποιεί το παιδί, ανάλογα με την κατάσταση  της υγείας των δοντιών του παιδιού σας, κ.λ.π.

9.  κάθε 6 μήνες πρέπει να γίνεται τακτική οδοντιατρική εξέταση ,σε όλη την διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Ο οδοντίατρος δεν παρακολουθεί μόνο την ύπαρξη τερηδόνας, αλλά και αλλά προβλήματα των δοντιών τα οποία είναι αρκετά συχνά στη παιδική ηλικία ,όπως προβλήματα των ούλων, ορθοδοντικά προβλήματα, προβλήματα ορθής συμπλήρωσης της   οδοντοφυΐας, προβλήματα από τραυματισμούς των δοντιών κ.λ.π.

 

Διαβάστηκε 903 φορές !

This post was written by:

- who has written 14 posts on Οδοντιατρείο Τσικουδή.


Contact the author

Leave a Reply